• Native Flashradio V4

AT wil controle regiogerichtheid FM-kavels uitbesteden

Het Agentschap Telecom wil de controle van regiogerichtheid van radiostations op verschillende regionale FM-kavels gaan uitbesteden. Het Ministerie van Economische Zaken is hiervoor een aanbestedingsprocedure gestart op Tenderned.

Voor elk regionaal FM-kavel geldt dat de vergunninghouder een vastgesteld percentage aan regiogerichtheid moet brengen. De vergunninghouders hebben dit percentage zelf bij de frequentieverdelingen in 2003 en 2008 mogen opgeven en gelden dagelijks van 7 tot 19 uur.

Sommige FM-kavels zijn vergeven voor 64% regiogerichtheid. In de praktijk wordt dit percentage echter bij lange na niet gehaald. Gehandhaafd wordt er echter nauwelijks door het AT. En als er gehandhaafd werd, dan werden er behoorlijke blunders begaan. Al jaren procederen RADIONL, 100% NL en het Agentschap Telecom daarom over het begrip regiogerichtheid.

Wat is regiogerichtheid?
Als regiogerichtheid telt mee: nieuws, weer en verkeer (zowel landelijk als regionaal), promo’s die op de regio gericht zijn en spraak van deejays die geboren zijn in de betreffende regio.

Ook muziek kan meetellen als regiogerichtheid. Muziek op regionale FM-kavels telt voortaan alleen nog mee de artiest, een significant deel van de band of schrijver van een muziekstuk in de betreffende regio is geboren, als muziek in de betreffende streektaal/dialect wordt gezongen of over de betreffende regio gaat. Voorbeelden hiervan zijn “Oerend Hard” van Normaal of “Brabant” van Guus Meeuwis.

Indien de geboorteplaats van een artiest, bandlid of schrijver van een muziekstuk niet kan worden vastgesteld, telt het muziekstuk niet (meer) mee als regiogericht voor alle regio’s.

Controle
Via Tenderned is het Ministerie van Economische Zaken op zoek naar partijen die zogenaamde “Fingerprints” kan maken van de door het AT aangeleverde 12 uur opnames (7-19 uur). Daarbij dient deze partij de programma’s te splitsen in nieuws, weer en verkeer, reclame, promo’s, gesproken woord, tunes (jingles e.d.) en muziek.

Van de muziek die wordt gedraaid dient deze partij tevens aan te geven welke plaat dit is en in welke plaats de artiest/bandleden en componisten aan te geven.

Aan de hand van deze gegevens kan bepaald worden of op de verschillende regionale FM-kavels voldaan wordt aan het verplichte percentage regiogerichtheid.

Vooralsnog gaat het om een periode van maximaal twee jaar.

15 Kavels
Opmerkelijk is dat het AT volgens de aanbestedingsopdracht maar 15 regionale FM-kavels wil laten controleren, terwijl er in totaal 38 kavels zijn. Mogelijk gaat dit aantal veranderen als gevolg van de recente uitspraak van het College voor Beroep voor het bedrijfsleven.

Eind vorige maand meldde Radio.NL al dat het CBb het hoger beroep van het Ministerie van Economische Zaken en AT afgewezen. Het Ministerie en het AT waren het niet eens met een eerder besluit van de rechtbank van Rotterdam met betrekking tot regiogerichtheid.

De rechter oordeelde dat regiogerichtheid voor elk FM-kavels geldt en niet voor een cluster van regionale FM-frequenties binnen een DAB+allotment. Vergunninghouders dienen dus op elk FM-kavels aan het verplichte percentage regiogerichtheid te voldoen.

Mogelijk gaat het AT alleen de kavels met de hoogste percentages regiogerichtheid laten controleren. Momenteel zijn er elf regionale FM-kavels waarvoor een percentage van 64% geldt. De meeste van deze frequenties zijn in gebruik door de volkszender RADIONL.

Maar ook voor de frequentie Den Helder/Wieringermeer 96.0 FM van Radio 8FM Noord & Oost geldt 64% regiogerichtheid. De muziek die op de zender wordt gedraaid is voor overgrote meerderheid van artiesten uit het buitenland, terwijl de hoeveelheid (regionale) informatie minimaal is. [Radio.NL]

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *